.
Împăratul Iosif al II-lea de Habsburg-Lothringen (1765 - 1790) a dorit să-şi cunoască cât mai bine popoarele şi ţările stăpânite, drept urmare şi-a trimis topografii ca să întocmească hărţi ale provinciilor imperiale. Wikimedia Commons a publicat de curând acest atlas, care acum este accesibil on-line.
Pe harta Jiboului (Josephinische_Landaufnahme_pg028.jpg, cca. 1780), surpriză: Muntele lui Rákóczi (un principe rebel, deci cu numele trecut la index) nu este numit nici Piscuiul Ronei, nici Ţugluiul Turbuţâi, ci PISCU TURBUTZA:
Alte lucruri surprinzătoaredescoperite pe vechea hartă:
- Valea Firizei (ungureşte: Fürész-patak) nu este trecută ca Pârâul Sărat, ci VALEA POPII;
- anul şi locul bătăliei din 11 noiembrie 1705 sunt trecute greşit: 1706 (!?!) şi în partea nordică a Jiboului, înspre Someş-Odorhei. (Atacul austriecilor a vizat tranşeele şi fortificaţiile de pe Ciglentir şi Valea Agrijului, aflate în sud, iar retragerea armatei curuţilor s-a făcut către est, în amonte, către Var, Surduc şi, mai departe, Gherla.)
- „Delta”, triunghiul de cale ferată care a servit cândva la întoarcerea şi mutarea locomotivelor cu aburi de la capetele garniturilor de vagoane, exista deja atunci - bineînţeles, în lipsa trenurilor, care vor apare în zonă abia peste un secol, „Delta” apare doar ca o intersecţie de drumuri!
- Castelul Wesselényi nu avea încă forma din prezent (normal, tocmai începuse construcţia lui, terminată în 1810), satul nu cuprindea decât câteva zeci de case (51, dacă am numărat bine) şi o singură biserică (cea reformată).
Am trecut prin Brezoi
-
Între 28-30 iunie 2024 va avea loc o nouă ediţie a festivalului în aer
liber „Bikers for Humanity”:
https://bikersforhumanity.ro/en/home-en/
Acum 5 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu