marți, 22 noiembrie 2016

Industrializarea Jiboului 4 - Scandalul primei centrale electrice

.
 Laurenţiu Bran a fost preot greco-catolic în Aluniş. În literatură, a devenit cunoscut pentru traducerea în limba maghiară şi editarea poeziilor lui Mihai Eminescu.

A publicat şi în gazeta maghiară „Zsibóvidéki Hirlap”, care a apărut vreme de 4 ani, în perioada 10 august 1911 - 2 august 1914, tipărită de echipa redactor-şef Fejes Lajos şi redactor Brandt Viktor. Îi mulţumim încă o dată d-rei Czégényi Katalin pentru ajutorul acordat la procurarea câtorva copii ale publicaţiei.

Laurenţiu Bran a redactat şi a tipărit săptămânalul românesc „Sălajul”, apărut întâi în Jibou, iar apoi la Zalău.

În 1923, aici a publicat articolul „Pentru ce s-a înglodat planul luminaţiei electrice a Jiboului?”, unde se găsesc multe informaţii despre introducerea iluminatului electric în localitate.

Râul Agrij avea un debit prea mic pentru construirea unei hidrocentrale, râul Someş era prea larg.

O soluţie ar fi fost construirea unei termocentrale, alimentată cu combustibilul extras de la Minele de cărbuni din Surduc.

Pe de altă parte, P. Delanoy, proprietarul fabricii de cherestea, a negociat cu consiliul local, construirea unui generator alimentat cu rumeguşul produs de gater. Un calcul simplu a arătat că,deşi ieftin, sistemul pe deşeuri lemnoase nu putea furniza energia consumată de iluminatul localităţii, vezi aici.

În 1910, populaţia număra 3047 suflete. Uzina electrică trebuia să alimenteze 5000 de becuri, adică să producă o putere de 50 cai-putere (adică o energie de 35 kWh, cam cât e consumul unei scări de bloc în zilele noastre).

Continuare:
Industrializarea Jiboului 5 - Alte obiective industriale, ateliere meşteşugăreşti

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu