duminică, 14 octombrie 2018

Momente din istoria oraşului Jibou (1)

.
Text şi imagini: Deák Zoltán sr. (1930-2013)
Localitatea Jibou, de-a lungul timpului, a fost o comună urbană cu un rol important în istorie, nod de cale ferată, târg, reşedinţa unei judecătorii, fost centru de raion. În 1966, număra 4968 de locuitori.

„Permite-mi să zugrăvesc Jiboul. Gându-mi răsplăteşte frumuseţea locului, oamenii întâlniţi aici. Cine vine dinspre Tihău îl zăreşte în planeitatea unei lunci înguste, cu casele unor locuitori destul de înstăriţi şi o biserică cu o turlă destul de frumoasă.”

„Deasupra aşezării din luncă, înspre Apus, se lungeşte de la miazăzi la miazănoapte un dâmb, pe care se află castelul, iar dincolo de acesta, încă o ridicătură, cu cavoul familiei. La poalele acestora, se înşiruie şurile şi fermele.” (Kazinczy Ferenc, Epistolar ardelenesc, XXV)

După cele două războaie mondiale s-au schimbat multe. În 1965, după perioada dictaturii proletariatului, Nicolae Ceauşescu a devenit secretarul general al Partidului Comunist român. În 1966 încă se ovaţiona „Comitetul Central”, dar după aceea „Conducătorul” a luat repede în mână toate frâiele puterii.

În 1968, Ceauşescu, ca să scape de neprieteni şi să-şi pună oamenii de încredere în poziţii de conducere, a împărţit România în 39 de judeţe, prin Legea 2/1968.

Vechiul judeţ Sălagiu a fost puternic fărâmiţat, dar a dobândit două oraşe nou-înfiinţate: Jibou şi Cehu Silvaniei.

Tot în 1968, staţiunea experimentală a tinerilor biologi, din parcul castelului Wesselényi-Teleki, s-a transformat în grădină botanică, sub conducerea profesorului Vasile Fati.

Primele sere au fost încălzite cu un cazan de locomotivă. (Foto: Ioana Revnic)

La subsolul castelului, s-a încercat şi amenajarea unei expoziţii de paleontologie, dar, deoarece au fost dărâmaţi mai mulţi pereţi, Ioan Traian Ştefănescu, prim-secretarul judeţului, a suspendat lucrările.

Prima clădire de beton a fost cea a Cooperaţiei Meşteşugăreşti.

Centrul oraşului s-a mutat în faţa ei. Aici s-a amenajat şi staţia de autobuz.

Poate pentru că tot aici se găsea şi biserica cea veche?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu