Muntele lui Rákóczi (magh.: Rákóczi-hegy), cunoscut şi ca Piscuiul Ronei sau Ţugluiul Turbuţâi, este un deal imens, de formă piramidală, de pe cuprinsul oraşului Jibou, judeţul Sălaj. Exploraţi-i împrejurimile cu ajutorul fotografiilor publicate pe acest blog.
miercuri, 12 septembrie 2012
Virgil Palade pictează biserica din Şoimuş
.
Am trecut azi prin Şoimuş şi, conform unei promisiuni făcute anul trecut, am vizitat biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De cinci ani, preot paroh este Marius-Ovidiu Ţura. Părintele era la biserică, unde se lucrează la pictura murală din pridvor.
Pictor este Virgil Palade, discipolul lui Tudor Costică, alături de care şi-a început cariera prin zugrăvirea bisericii „Sfânta Treime” din Zalău în anii '80. De atunci, artistul gălăţean a pictat încă 30 de alte biserici sălăjene.
Virgil Palade şi Marius-Ovidiu Ţura.
Sfântul Apostol Petru ţine cheile Raiului în mână şi o carte, semn că Noul Testament cuprinde două epistole soborniceşti care îi sunt atribuite.
Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat, drept care ţine o sabie în mâna dreaptă şi, fiind autorul mai multor epistole, o carte în mâna stângă.
Lucrările costă 4000 de lei, sumă donată de familia Ştefan Cotuţ din Jibou.
Vă rog să publicaţi date despre satul Şoimuş din documente maghiare.Ştim că este atestat din anul 1205 (printre cele mai vechi din Ardeal)şi doar atât.În general, date istorice consemnate în documentele maghiare, despre satele sălăjene, sunt cunoscute foarte puţin,ar fi foarte utile publicarea unor astfel de documente traduse în limba română. Cu mulţumiri!
Jurnalul de călătorie al lui Wesselényi
-
Ieri, 21 aprilie, cu prilejul comemorării a 175 de ani de la moartea lui
Wesselényi Miklós cel Tânăr, a fost lansată traducerea jurnalului său de
călăto...
Jótékonysági kiárusítás
-
Szép jó estét mindenkinek!
Még mindig 2016, ezek a képek a helyi jótékonysági eladáson készültek,
december végén. Az iskolám szokásosan zászlóvivő volt, de...
Vă rog să publicaţi date despre satul Şoimuş din documente maghiare.Ştim că este atestat din anul 1205 (printre cele mai vechi din Ardeal)şi doar atât.În general, date istorice consemnate în documentele maghiare, despre satele sălăjene, sunt cunoscute foarte puţin,ar fi foarte utile publicarea unor astfel de documente traduse în limba română.
RăspundețiȘtergereCu mulţumiri!
Salutare Virgil, din partea lui Tudor Gabriel băiatul lui Tudor Costică
RăspundețiȘtergere